12. 11. 2022

Recept na Medové řezy (z neděle 10:30)

Dříve, než založíme záložku s farními recepty, což zřejmě budeme muset udělat :-), uvádíme slíbený recept na ořechový dezert z nedělní "půl jedenácté".

Medové řezy alias Nebe v hub.

Těsto:
500 g hladké mouky
200 g cukru
200 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžičky sody (smíchejte se 2 lžičkami mléka)

Směs ořechů:
250 - 300 g nasekaných ořechů
80 g cukru
120 g másla
3 lžíce medu

Krém:
3 dcl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
-to vše uvařit do tužší kaše
-zvlášť utřít
70 g cukru
250g másla
vanilkový cukr
- vychladlou kaši postupně přidávat do utřeného másla
- případně nechat mírně ztuhnout v lednici, než budete natírat

Postup:
Ze surovin na těsto vypracujeme těsto :-) Rozdělíme ho na 2 poloviny, první ihned rozválíme a položíme na pečící papír do plechu. Pečeme 10 - 15 min (spíše 10 min nebo to hlídejte)/ 175°C. Z druhé poloviny těsta vyválíme zase placku a opět položíme na pečící papír na stejně velký plech jako prve. Mezitím připravíme v pánvi či hrnici ořechovou směs a ještě teplou ji rozhrneme po celé ploše druhé placky. Pečeme opět 10-15 min/ 175°C.
Na první vychladlou placku nakapeme rum (cca 1 dcl nebo podle chuti) a potom rozetřeme krém. Na krém položíme upečenou a již vyhladlou placku s ořechy. To je celé, dáme na 1 den uležet do lednice.

Pozor, přendavání těsta s ořechy na krém může být složitější, proto není žádná ostuda si případně ořechovou placku rozpůlit a přendavat na krém jen menší plochu, stejně to nakonec budete krájet...

Dobrou chuť!

Copyright © 2018 - 2024 Farnost sv. Gotharda
Všechna práva vyhrazena.